Bútorlap

butorlap

A bútorlapok célja, hogy helyettesítsék bútorgyártáskor a tömörfát, így környezetkímélőbb, gazdaságosabb, a célra specializált anyagot kapunk. A bútorlapokat a felületkezelésük alapján lehetnek laminált faforgácslapok, MDF, színfurnérozott faforgácslapok, MDF lapok.


Bútorlapok általában 2800 vagy 2750 mm x 2070 mm méretűek, míg vastagságuk a leggyakrabban 18 mm. Színben (fafajban) a legkedveltebb borítás a fehér, cseresznye, bükk, fenyő és a tölgy.

 


Munkalap

munkalap

A munkalapok kemény, karc-, kopás- és hőálló, többrétegű impregnált papírral, un. dekoritlemezzel borított faforgácslapok. A munkalap a konyhabútor legintenzívebb használatnak kitett része. Egyszerre kell strapabírónak és esztétikusnak lennie.

Elülső hosszanti élük gömbölyítve van, egyrészt a kényelmes használat, másrészt a felület egybefüggő vízzárása végett. A gömbölyítés alsó élébe, a víz lecseppenését gátló, un. vízorr-marás található.

 


Farostlemez

farostlemez

Az egyéb célra fel nem használható farészek aprításával és préselésével a természetes fát helyettesítő anyagok állíthatók elő.

A farostlemez mechanikai vagy vegyi eljárás által feltárt farostból kötőanyaggal vagy kötőanyag nélkül hősajtolással készül.

Tulajdonságai:
- hajlítható, felület kezelhető.
Bútor- és épületasztalos iparban, kis mechanikai igénybevételű felületeknél: Fenéklap, hátfal, ajtólap.

 


Vákuumfóliázott MDF bútorfront

vakuumozott mdf

A bútorok legszembetűnőbb részei a fiókok és ajtók előlapjai. Különböző mintájú, méretű bemarásokkal növelhető az esztétikai kialakítás az igényeknek megfelelően. Az eljárás a következő: az MDF lapokat méretre vágják és bemarják a mintát. A kiválasztott színű fóliát egy speciális vákumfóliázó gép segítségével ráragaszák a megmunkált lapra.

Előnyei: ár, könyű tisztíthatóság, nem vetemedik.

 

 


Natúr faforgácslap

forgacslap

Az egyéb célra fel nem használható farészek aprításával és préselésével a természetes fát helyettesítő anyagok állíthatók elő.

A faforgácslap eltérő tulajdonságú fafajok forgácsának meghatározott arányú keverésével, hősajtolással készül. Az elemi forgácsok összeragasztásához hő hatására gyorsan megszilárduló műgyantákat használnak. A faforgácslap készülhet még cement kötőanyaggal is.

Az eljárás eredménye egy kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkező síklap.

 


MDF

mdf

Az MDF-lap (angolul: Medium-Density Fibreboard) faporból, magasnyomáson, gyantával préselt bútoripari alapanyag.

Míg a forgácslapok alkotó elemei között nagyok voltak a pórusok, ezért szinte lehetetlen volt egy tetszetősen sima felületkezelés. A MDF megjelenése a színesre lakkozott felületek lehetőségét indította el a bútoriparban. Míg a forgácslapok esetében egy a lapszabászat folyamatában a legkisebb kipattanó elem egy forgács nagyságú, addig az MDF lap esetében ez egy porszem nagyságú. Ennek eredményeképpen rendkívül éles vágott éleket kaptunk, melyek szintén a festett felületek felé terelte az anyag alkalmazását.

Az MDF lapok kínálata rendkívül szélessé vált. Különböző táblaméretekben és különböző vastagságokban kaphatóak 3-48 mm-ig. Fajsúlyuk magasabb a forgácslapokénál.


HDF

hdf

Jellemzői: HDF (angolul: High Density Fibreboard vagy nagytömörségű rostlemez)

Farostokból előállított fa alapanyagú lemez. A lapok nagyon homogén struktúrával és zárt felületekkel rendelkeznek. Ezért a HDF lapok közvetlenül kasírozhatók, elláthatóak nyomással, furnérral vagy akár lakkal is. Duzzadási magatartásukat tekintve felülmúlják a faforgácslapot. Ezért napjainkban egyre jobban terjed a bútoripar felhasználás területén.